Thursday, August 2, 2007

"""Nej, det sjukaste hände faktiskt den här natten. På tv4, med kockesset Pelle och en gäst vid namn Maria i studion. Programmet heter Lättlagat och går varje natt mellan fyra å sex. Pelle har ju för vana att prata till sina gäster som de vore traumatiserade före detta krigsfångar som skulle gå bananas med Ak:5:an vid minsta antydan till agressivitet i rösten. Bär that röst in mind vid läsning av nedanstående.
Det ska lagas paj och sallad. "Somrigt" säger Pelle och tittar på kameran med busig uppsyn. Gästen Maria ser ut som hon ätit en rå fisk och sen försökt täcka den blekgröna ansiktsfärgen med brunkräm. Något som ska föreställa ett leende rör sig över munnen. Pelle sätter i vanlig ordning igång med sina bestyr, pladdrar på om sin kärlek till råvarorna och dylikt tv-kocks-bull. Han kommer under de närmsta fem minuterna på nära håll beskåda en kulinarisk härdsmälta SAMTIDIGT som han rör ihop ett par pajar som av allt att dömma blir helt ok. En bedrift värd all respekt. Med darrande händer sätter Maria igång med salladen. Steg 1) Att koka en ansenlig mängd hackad rödlök i minst en liter vinäger i en stekpanna med låga kanter. Oj, vad härligt med vinäger, säger Pelle med höjda ögonbryn. Samtidigt som vinägern kokar över och fyller studion med rök (Pelle: "vilka dofter", något ansträngt) sliter hon upp ett paket pinjenötter. "Dom här ska jag rosta", vilken överraskning tänker den luttrade matlagningsprogramstittaren. Folk tror ju fan inte att det går att göra sallad nuförtiden utan att dunka på masa rostade pinjenötter. Men Maria kommer göra det med en twist. "Nu är platten riktigt varm, säger hon, och slänger på nötterna. Pelle (uppmuntrande ton): "det där ser ju riktigt bra ut". Men en rörelse i hans ögonvrå fångar hans uppmärksamhet, Maria greppar efter decilitermåttet och börjar ösa ur ett sockerpaket. Som i slowmotion följer Pelle slevens färd mot stekpannan med pinjenötter, hon häller nonchalant en rågad deciliter över den knappa näven pinjenötter som vid det här laget blivit ganska bränd. Pelle verkar här ha tappat fattningen, han snubblar på orden, "är det för konsistensen?", får han till slut fram. Maria nickar. Hon dränker sina pinjenötter i socker för att att konsistensen på salladen, vars andra ingrediens hitills är fem rödlökar kokta i vinäger, ska få en bättre konsistens. "Kladdigt å gott", säger hon. Pelle ser ut att vilja dö.
Här tas plötsligt en liten paus i matlagandet. Vi förstår att ett mer eller mindre intränat replikskifte är på gång. "Jag glömde något", säger Maria. Att ta med din personliga assistent kanske, verkar Pelle tänka, men han säger bara "jaha, vadå?". "Att dricka ett glas vin!". Hon plirar med ögonen åt den spontana lustigheten, Pelle är tyst.
De följande minuterna är rent kaos; Pelle gör sina pajar samtidigt som han försöker konversera sin gäst som i sin tur ser allt mer illamående ut i takt med att hennes brunkräm luckras upp i tilltagande svettningar och börjar droppa ner i rödlök-vinäger-blandningen. Pelle städar köket och berättar en obegriplig anekdot från Toscana. Maria sätter nu igång med finishen på sin sallad... (trumvirvel)... Chevre!!!. Tada! Osten kommer från ICA och smakar ull, jag lovar. Men den "ser så fin ut att man inte behöver skära bort kanterna". Samtidigt som Pelle försöker visa upp sina pajer drar avslutningsvinjetten igång, Maria skär panikartat upp fyra skivor ost som hon lägger i en blandskål innehållandes vinägerkokt rödlök. Det sista man ser innan eftertexterna är slut är hur en klump karamelliserade och kolsvarta pinjenötter slängs i skålen och skvätter vinäger på Pelles busiga frisyr.